Met het nieuwe jaar in het verschiet, zitten we weer massaal vakantieplannen te maken. Heb je zin om een onvergetelijke roadtrip te maken met je camper dan hoef je niet altijd aan verre landen te denken. Wist je bijvoorbeeld dat Duitsland ook het perfecte land is voor zo’n kampeervakantie?

Op verschillende plekken in Duitsland heb je namelijk prachtige routes om te rijden. In dit artikel bespreek ik 4 mooie camperroutes met je. Let goed op of en welke milieusticker je nodig hebt. In vrijwel alle steden heb je er eentje nodig. Duitsemilieusticker.nl verkoopt deze en verzendt ze op de dag van bestelling.

1. Rijd de romantische route in het zuiden van Duitsland

Een van de meest bekende routes om te rijden bij onze oosterburen is de Romantische Strasse. Dat is niet voor niets het geval: zoals de naam het al zegt, kom je bij deze route langs een aantal mooie en romantische spots. De Romantische Strasse begint in de stad Würzburg en gaat eigenlijk helemaal door tot aan de grens met Oostenrijk. De totale lengte is 460 kilometer lang en is dus goed te doen tijdens een vakantie met je camper. 

Onderweg kom je langs meerdere adembenemende bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk je startpunt: het historische Würzburg. Deze studentenstad heeft een middeleeuws karakter en is alleen daarom al het bezoeken waard. Bezoek ook zeker Rothenburg ob der Tauber en het lieflijke Dinkelsbühl. Het beste is voor het laatst bewaard, namelijk de twee bekendste kastelen van het land: Slot Neuschwanstein en Slot Hohenschwangau. Dat eerste kasteel is dé inspiratiebron geweest voor het kasteel in het sprookje van Doornroosje.

2. Langste camperroute van Duitsland: Deutsche Alleenstrasse

Dwars door Duitsland loopt de Deutsche Alleenstrasse: een groene route ver weg van de drukke snelweg. Deze route begint op het eiland Rügen in het noorden van het land en loopt helemaal door tot de Bodensee in het zuiden van het land. Alleen Rügen is met haar bijzondere krijtrotsen al een prachtige plek om eens gezien te hebben. Maar: deze route heeft nog veel meer hoogtepunten onderweg die je vanuit je camper of met een wandeling kunt bekijken.

De totale lengte van de Deutsche Alleenstrasse is maar liefst 2.900 kilometer lang. Dan moet je óók nog eerst naar het hoge Rügen rijden om met de route te beginnen. Heb je de tijd dan is het rijden langs alle mooie oude kastanjebomen, eiken, esdoorns en vergezichten zeker een aanrader. Natuurlijk kun je ook alleen een deel van de route rijden, want ieder stuk van deze (camper)route is de moeite waard. Extra tip: neem je wandelschoenen mee om onderweg lekker te wandelen.

3. Sprookjesroute met de camper: Deutsche Märchenstrasse

Ben je gek op sprookjes en heb je altijd al eens willen zien hoe sprookjes werkelijkheid worden? Dat kan op de Deutsche Märchenstrasse, oftewel: de Duitse Sprookjesroute. Deze route van 600 kilometer lang begint in Hanau en eindigt in Bremen. De route neemt je mee langs bijna alle woonplaatsen van de Gebroeders Grimm; dé schrijvers van de bekende sprookjes zoals Roodkapje en Hans en Grietje. Alleen Berlijn ligt ver buiten de route.

Onderweg kijk je je ogen uit; er is ontzettend veel moois te ontdekken. Van een prachtig heuvelachtig landschap tot aan de diepe donkere bossen van het Teutoburgerwald. Niet zo gek dat de Gebroeders Grimm hier veel inspiratie vandaan haalden. Ten oosten van het plaatsje Kassel ligt het Doornroosjeslot Sababurg, een burcht uit 1334. Ook leuk: bezoek natuurgebied Hohe Meissner. Daar vind je een levensgroot houtsnijwerk van Frau Holle middenin het groen.

4. Historische route langs burchten: Deutsche Burgenstrasse

Krijg je maar niet genoeg van al die sprookjesachtige plekken, kastelen en mooie bossen? Dan is de Deutsche Burgenstrasse ook iets voor jou! Deze route van circa 1200 kilometer lang neemt je mee langs een paar van de mooiste burchten van het land. De rit begint in Mannheim en neemt je vervolgens mee langs meer dan 70 (!) burchten en kastelen totdat je bij Bayreuth aankomt. Het is de ideale route om met de camper te rijden, maar natuurlijk kun je dit eventueel ook met auto en caravan of tent doen.

Heb je zin in een sportief uitje? De Deutsche Burgenstrasse beschikt over een heel kwalitatief fietsnetwerk. Dat betekent: tentje achterop, helm op je hoofd en fietsen maar! Door te fietsen zie je vaak nóg meer dan wanneer je met de camper op pad gaat. Onderweg kom je namelijk langs nog meer dan alleen historische gebouwen. Je rijdt ook door en langs groene wijngaarden en het glooiiende landschap van Frankenhöhe. Een must om te onthouden dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *